NHG-Kaderopleiding

Opleiding NHG-Kaderopleiding Diabetes voor huisartsen start 1 maart 2021

Heeft diabeteszorg uw interesse? Wilt u zich ontwikkelen én verbreden in de diagnostiek en zorg van patiënten met diabetes? En wilt u een stevige bijdrage leveren aan de eerstelijns diabeteszorg in Nederland? Dan is de NHG-Kaderopleiding Diabetes iets voor u.

U bent nodig
Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, dus 1 op de 14 Nederlanders. Per dag krijgen bijna 150 mensen de diagnose diabetes te horen. Negentig procent heeft diabetes mellitus type 2. Het merendeel van deze mensen wordt behandeld in de huisartspraktijk. Als kaderhuisarts speelt u een belangrijke rol in de kwaliteitsbewaking van deze zorg. Zowel op lokaal, regionaal als vaak ook landelijk niveau. Tijdens deze tweejarige opleiding leert u alle benodigde kennis en vaardigheden èn ontvangt u de tools en ervaringen die u nodig heeft.

Binnen de diabeteszorg volgen veranderingen elkaar in hoog tempo op. Denk bijvoorbeeld aan persoonsgerichte zorg en meer aandacht voor leefstijl. Maar ook aan nieuwe medicatie die grote beloften met zich mee lijkt te brengen. Als kaderhuisarts leert u deze ontwikkelingen kritisch op waarde te schatten en een vertaalslag te maken naar de praktijk. U geeft onderwijs aan huisartsen en praktijkverpleegkundigen, organiseert de diabeteszorg in uw regio en bent vraagbaak voor uw collega’s in de eerste lijn. U speelt een belangrijke rol bij het maken van regionale transmurale afspraken. Ook is er in de opleiding volop aandacht voor vaardigheden: het maken en geven van onderwijs, het snel zoeken en kritisch beschouwen van wetenschappelijke literatuur en het geven van advies aan collega’s. Met al deze vaardigheden bent u als kaderhuisarts diabetes straks een spil in de regionale diabeteszorg en onmisbaar!